Beléptető és azonosító rendszer

Sok esetben előfordul az, hogy a dolgozóknak folyamatosan több helyiségbe kell bemenni, ilyenkor nagy mennyiségű kulcsot kell folyamatosan mindenkinek magánál hordani. Ha valaki elveszti az egyik kulcsát, akkor le kell cserélni a zárat, és mindenkinek kell az új zárhoz kulcsot másolni, hasonló a helyzet a zár meghibásodásakor is.  Ha olyan kulcsot használunk, ami egyszerre több zárhoz is jó, akkor a kulcs elvesztésekor még költségesebb a zárak és a kulcsok cseréje. A kártya vagy kulcs elvesztése a beléptető rendszer alkalmazásakor nem okoz nagy problémát, mert csak az elveszített kártyát vagy kulcsot kell törölni.
El?fordul, ha valaki belép egy helyiségbe, akkor azt nyilván kell tartani, az esetleges visszaélések miatt. Számítógépes kiépítettség esetén a számítógép végzi a belépések és a kilépések eltárolását.
Ez a rendszer a kulcsok kiváltására alkalmas, mindössze egy darab proximity kulcstartót vagy kártyát kell magunknál tartani. Akkor érdemes a kártyát használni, ha valamilyen képet szeretnénk elhelyeni a kártyán. (A kulcstartón nem áll rendelkezésre hely ilyen célokra.) A kártyának fehér színe van és tamponnyomással lehet rá nyomtatni.
Különböző kiépítettségben rendelhető meg a rendszer, a teljes  kiépítettségnél egy számítógépen állíthatók be ajtónként a belépési jogosultságok. A számítógép a ki- és belépéseket regisztrálja. Lehetőség van csoportok létrehozására is, így nem kell egyesével beállítani a belépési jogosultságokat. Az olvasó nem csak beléptetésre, hanem azonosításra is használható, például munkaidőnyilvántartásra, különböző bérletek elektronikus kiváltására. 
 

Műszaki leírás:
A beléptetőrendszer két fő egységből áll. Az egyik egység a védett téren kívül helyezkedik el, ennek az egységnek a feladata a kártya vagy a kulcstartó beolvasása, és azonosítása. Ha a kártya el van tárolva az olvasó egység memóriájába, akkor adatokat küld a beltéri egységnek, hogy nyissa ki az ajtót.
A falra felszerelt olvasóAz olvasó egység 12-15 cm távolságról képes beolvasni a kártyákat. Kulcstartó esetén ez a távolság 10-12 cm. Az olvasóhoz tartozik egy mesterkártya, ezzel a kártyával lehet új kártyákat betanítani az olvasónak. (Ha a mesterkártya elveszik, akkor számítógépről új mesterkártyát lehet betaníttatni az olvasóval.) Az olvasó memóriájában 30 kártya tárolható el. 
Az olvasó működése közben egy LED pirosan világít, jelezve, hogy az ajtó zárva van. A kártya beolvasásakor az olvasó csippanással jelzi a kártya sikeres beolvasását, ha a kártya tulajdonosának van belépési jogosultsága, akkor a piros LED zöldre vált és az ajtó egyből nyílik.
Az olvasó egység RS422-n kommunikál, így több egységet fel lehet fűzni egy buszra. A kommunikációs vonal hossza pedig akár 1000 méter is lehet. Minden egységnek kell adni egy sorszámot, ez alapján lehet az olvasókat azonosítani. Az RS422 kommunikáció csak akkor kell, ha számítógéppel szeretnénk a ki és a belépéseket regisztrálni, ezért az olvasó megrendelhető RS422 támogatás nélkül is. (Az olvasó képes a kártyákat 2-3 cm vastagságú falapon keresztül is beolvasni. Az olvasó elhelyezésénél ügyelni kell arra, ha fém tárgy található az olvasó mögött, mert az csökkenti az olvasási távolságot. )

Beltéri egységA beltéri egység tartalmazza az olvasó és a mágneszár tápegységét és azt az elektronikát, ami veszi az olvasó által küldött kódot, hogy nyitni kell az ajtót. Ha több olvasóval van a rendszer telepítve, akkor minden ajtóhoz lehet egy ilyen egységet telepíteni. Ez az egység végzi az RS422-RS232 átalakítást, hogy a számítógéppel soros porton tudjanak kommunikálni az olvasók. Ez az egység áll összeköttetésben az ajtónál elhelyezett mágneszárral. (A beltéri egységet akár a falra is fel lehet szerelni, a képen egy fém szekrényre van helyezve.)

A beléptetőrendszer számítógépes programja Windows 9x/2000/XP operációs rendszer alatt fut. Segítségével az olvasó memóriájába be és ki tudunk rakni kártyákat. Ha a program fut, akkor a számítógépen tároltaknak megfelel?en engedi be az embereket, ilyenkor lehetőségünk van arra, hogy beállítsuk, hogy a hét melyik napján milyen időpontban érvényes a belépési jogosultság. Lehetőség van csoportok kialakítására is, így gyorsan és egyszerűen lehet az adatait felvenni azonos belépési jogosultságú embereknek. A számítógépen futó program a belépéseket és a kilépéseket folyamatosan regisztrálja, amit időrenben és személyenként is lehet rendezni.
A teljes kiépítettség esetén beléptetést végző program egy másik számítógépről kérdezi le a belépési jogosultságot, ennek számítógéptermeknél lehet hasznát venni, mert ha egy  felhasználónak valamilyen okból megvonták a jogát számítógép használatára, akkor a terembe sem engedi be a beléptető rendszer. (Ez a megoldás oktatási intézetekben a számítógéptermek üzemeltetésekor ideális megoldás.)

Olvasó leírása (Word dokumentum)

A rendszer következő összeállításban vásárolható meg:
Proximity olvasó tápegység nékül (RS422 opcionális)
Proximity olvasó beltéri egységgel (RS422 opcionális)
Proximity olvasó beltéri egységgel, számítógépes programmal
(A megrendelő egyedi igényihez igazodva az összeállítások módósíthatóak.)

A kártyák vagy kulcstartók megrendelése igény szerint.
Cégünk a rendszer telepítését és beüzemelését is válalja. 
 

A rendzser kiépítéséhez tanácsért forduljon bizalommal hozzánk.